Plogbillsrörelsen Hemsida | Plogbillsaktioner | Aktiv/Stöd | Nyheter | Arkiv | Länkar | English/Español

Nyheter

Påskplantering av vin- och fikonträd

På långfredagen greps sex Vin & Fikonträdsplanterare av polis efter att ha anlagt en trädgård på vapenfabriken Ericsson Microwaves område i Mölndal. Planterarna kom från Svenska Kyrkan, Missionskyrkan och Kristna Fredsrörelsen. De planterade en vinplanta vid stängslet, tog sig sedan över detta och fortsatte planteringen av fikonträd och vinstockar på ett grönområde vid ett av Microwaves byggnader. Samtidigt som ett samtal mellan vakt och planterare inleddes, fortsatte vin- och fikonträdsplanteringen.

"Allt gick mycket lugnt till", säger Ulla från Danmark, som tidigare med hammare avrustat engelska stridsflygplan. "Planteringen var början på en dialog mellan oss, vakterna och poliserna" tillägger Annika Spalde diakon i Göteborg.

Polis kom till platsen efter tio minuter, sex planterare greps och en av dem hölls kvar av polisen över natten. Under förhören var polisen intresserad av planterarnas argument för att Ericsson Microwaves vapenexport var olaglig och att planteringen därför blev en plikt, berättar Per Herngren.

"Vi har läst profeten Mikas vision om att var och en ska sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen ska hota honom. Som kristna tror vi att profeternas visioner är något som vi ska börja leva här och nu, och inte passivt invänta" säger Klaus Engell. "Planteringen är ett sätt att knyta vår kristna tro till vårt motstånd mot orättvisor".

"Vinstockar och fikonträd är i Bibeln starka symboler för fred, trygghet, frihet från förtryck. Genom vår plantering vill vi påbörja den omvandling av detta område som vi tror måste ske, från vapenproduktion till ett företag som tillverkar något som ger människor trygghet" säger Annika Spalde.

"Detta är proaktivt motstånd - inte en protestaktion", säger Les Gibbons från England. "Vi säger inte "Nej" eller ber våra ledare att göra jobbet för oss. Vi vill påbörja den förändring som vi vill se och bjuda in andra att vara med."

Deltagit i påskvandring till Bofors

Vin & Fikonträdsplanterarna består av nio personer och arbetar med ickevåld och civil olydnad. Under påskveckan har de deltagit i en ickevåldsträning samt en större påskvandring med ca 20 personer från Örebro till Bofors i Karlskoga som arrangerades av Kristna Freds i Örebro och Göteborg, Motståndskommuniteten Fikonträdet samt det kristna rättvisenätverket Speak. I onsdags bjöd BAE Bofors och SAAB Bofors in hela påskvandringen att plantera vin och fikonträd på deras område i Karlskoga. Tre av deras säkerhetschefer samt informationschefen deltog i planteringen. Efteråt bjöd båda Boforsföretagen på kaffe och bullar.

Mika 4:4 Planteringen var inspirerad av profeten Mika: "Var och en ska sitta under sin vinstock och sitt fikonträd, och ingen skall hota honom" eller henne.

Bilder från planteringen, (14 april 2006, foto Per Herngren)

Kontaktpersoner: Annika Spalde, tel 076-246 1994, (reserv: Per Herngren, tel 070-88 77 211).

Vin & Fikonträdsplanterarna

Annika Spalde, diakon Svenska kyrkan, 36, från Göteborg, Ulla Röder, 51, från Danmark, Pelle Strindlund, Svenska kyrkan, 34, från Göteborg, Les Gibbons, 47, från England, Per Herngren, missionskyrkan, 44, från Göteborg, Klaus Engell-Nielsen, Svenska kyrkan, 37, från Tidaholm.


Farwell to Arms

Sidans topp