|
svenskt stöd |
|
|
|
|||
bröd inte bomber / engagemang / svenskt stöd
|
|||||||
Halvårsrapport Brödet Jäser Av Rolf Lindahl om stödarbetet i Sverige kring Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber under hösten 1998
Några aktiviteter kring Brödet Jäser Slutet av Augusti: hemsidorna läggs upp
Organisation Ett dussintal personer har varit aktivt och ideellt engagerade kring gruppen, varav några haft det som huvudprojekt under hösten. Stödarbetet har varit uppdelat i två grupper med liknande struktur, en svensk och en engelsk. Samlingsnamnet för stödverksamheten i Sverige som skett främst från Göteborg är "Brödet Jäser". Aktivisterna har haft egna personliga stödpersoner. Dessutom har det funnits en person som haft ett koordinerande ansvar för det personliga stödet. Övriga grupper har varit; politiskt stöd, ekonomi samt media. Dessutom har den svenska samordningsgruppen för den brittiska Tridentkampanjen hjälpt till i stödarbetet.
Möten Brödet Jäser Några av mötena för stödarbetet I slutet av augusti/början av sept? rekryteringsmöte på blomstigen
Evenemang - utåtriktad verksamhet/aktioner Gillsetugan: Ordfront arrangerade en samtalskväll om plogbillsrörelsen. Plogbillar pratade om Tridentkampanjen och Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber, delade ut infomaterial, och skickade insamlingsbössa. Ca 20 personer närvarade. Bokmässan Göteborg: 4000 bokmäsrken trycktes upp. Ca 2000 delades ut under tre dagar. Vi hade en del i ett bokbord. Korta samtal med flera besökare. En, hundralapp eller två i insamlingsbössan. Medborgarinspektion vid Barrow. 7 stödpersoner arresterade i knappt ett dygn. Medverkade vid Fredsam's "Lucia för fred". Vi höll tal sålde material och delade ut bokmärken.
Material Visitkort. Gjort en mall som kopierats upp och spritts, bla till england. 4000 bokmärken 40 stycken T-shirts ca 250 vykort 50 fängelsebrev Diverse postgirotalonger Diverse småflygblad med gruppens uttalande samt inbjudan till stödarbete
Media Vi har utan tvekan varit den mest mediaorienterade stödgrupp någonsin i Sverige. Vi har gjort ett väldigt bra och proffsigt mediaarbete för att vara amatörer. Två workshops har hållts. Dessutom har vi haft ett flertal möten på temat "mediastrategi" där vi försökt lösa problemet att vi saknade en självgående mediagrupp eller en mediaansvarig under en tid.
Med i media! Det är svårt att veta vilka tidningar/magasin det varit något i. Vi har inte resurser att kolla upp allting. Vi har inte heller, trots att vi försökt, hittat någon bra struktur för att dokumentera allting. Detta får ses som ett axplock. Min uppskattning är att detta kanske är hälften av vad vi lyckats åstadkomma. Tv TV4 Göteborg Övrigt Radio Folkradion Freja Radio Tuff Radio sjuhärad
Tidskrifter/magasin, etc ETC PAX Arbetaren Ikkevold, nr 2 98 Peace News
Nyhetsbrev (internet) Motkraft
Dags-/kvällstidningar TT Aftonbladet Svenska dagbladet Helsingborgs dagblad Metro Göteborg Internationalen Kyrkans tidning Broderskap Göteborgs Posten GP Centrum/Öster Dagens Nyheter Karlskoga tidning Borås tidning
Radio/TV Vi har medverkat några gånger i TV4-Göteborg. Två reportage-team följde med under "aktionsresan", varav det ena teamet hade den som illullstration angående plogbillsrörelsen som helhet. Det ena "teamet" (en person från TV4riks) följde med under hela resan och gjorde ett flertal intervjuer. Det resulterade i ett tio minuters reportage. Det andra teamet (Reportrarna) gjorde ett entimmas reportage om plogbillsrörelsen och veganrörelsen. Som blev det en flopp. Svärd till plogbillar anmälde reportaget till granskningsnämnden och frågan är om det överhuvudtaget var värt besväret? Åtminstone två radiokanaler har följt upp Plogbillsgruppen Bröd inte Bomber; Radio sjuhärad (Borås?) och Radio Tuff (stockholm). Radio sjuhärad har haft flera intervjuer och inslag bland annat med Ann-Britt. Mest har dock radio Tuff gjort som varje vecka (de sänder på söndagar) haft något om gruppen. Dessutom har det varit en del notiser i ekot och längre inslag i andra program, bland annat Freja. Vi har inte så aktivt använt oss av /vänt oss till radio. Undantag är väl radio Tuff. Ett annat intrerssant undantag "Klarspråk" där gruppens uttalande och en insändare av Annika har lästs upp. Detta gjordes i samband med att pressmeddelanden skickades ut och att det "hände" något i England.
Internet/IT Vid sidan av den stora inriktningen gentemot media har "IT"-arbetet utan tvekan varit en av de största prioriteringarna men framförallt den absolut största innovationen. En sajt lades upp i augusti, dvs innan aktionen genomförts. Här har i princip allt offentligt material om gruppen funnits att läsa. Omkring 1500 personer besökte den svenska och engelska "hemsidan" (dvs förstasidan-välkomstsidan). Sidorna har uppdaterats kontinuerligt, inte minst vad gäller pressmeddelanden och fängelsebrev. Just fängelsebreven och "Billradion" är två intressanta projekt som uppståt kring sajten. Förutom sajten, med allt vad det innebär, så har vi använt IT i en del andra avseenden. Vi har använt e-post för att skicka ut pressmeddelanden och därigenom billigt och snabbt nått alla media. Vi har använt e-post för utskick av mer informell karaktär till intresserade (?) personer och organisationer. Vi har startat två e-postlistor för stödarbetare; en svensk och en engelskspråkig. Detta för att via e-post lättare kunna koordinera och informera om arbetet. Själva hotmailadressen har varit ett medium i sig, dit en hel del stödbrev och annat trillat in.
Pressmeddelanden Utskick till media samt övriga, fax + e-post
Andra utskick E-postutskick till vänner och bekanta, organisationer, fredstidningar samt ibland till media mm.
Politiskt stöd Själva definitionen ändrades så småningom halvt om halvt till att kallas "aktionsförstärkning" - vilket kanske är ett bättre beskrivande ord för det hela. Här kan man kanske säga att allting och ingenting gjorts. Det svårt att renodla vissa saker under den här punkten. Snarare kan man kanske säga att; genom att det funnits en sådan roll så har "hela" stödarbetet fått en "aktionsförstärkande" prägel.
Ekonomiskt arbete Kom inte igång förrän rapporter om dålig ekonomi fårelåg. Ångestfyllt och pressat till en början. En hel del förslag har dryftats. Huvudsakligen försökte vi hitta någon som ville åta sig att anvara för ekonomiarbetet, en fundraiser. Ringde runt en kväll och jagade folk och idéer. Nu har tack och lov samordningsgruppen för Tridentkampanjen åtagit sig det ekonomiska ansvaret Efter vår satsning har vi dock lyckats ganska bra tycker jag: Den politiska stödkassan har gjort av med omkring 5000 kr. Det finns dock fortfarande en del material att sälja.
Personligt stöd Det personliga stödet har koordinerats av en stödperson. Dessutom har varje person haft egna personliga stödpersoner. Ett möte har hållts för anhöriga, vänner och personliga stödpersoner för att berätta om läget och vad som var på gång. Två teman för allmänna diskussioner kring personligt stöd har varit; att få folk att skriva brev och att få igång en aktiv fundraising.
Kurser Vid nyårslägret hölls två workshops om Bread Not Bombs Plowshares. Två stora utskick om erbjudanden om kurser/föredrag har gått ut i Göteborg. Ett till diverse organisationer med erbjudan om gratis samtalskväll om plogbillsrörelsens arbetsmetoder och former. Dessutom ett till alla gymnasier. Nu (mars) har fyra-fem stycken bokats varav en redan har hållts.
Problem/misslyckanden/konflikter En konflikt uppstod i samband med aktionsresan till england angående bland annat rollfördelningen inom stödarbetet vilket resulterade i att en person lämnade stödarbetet. Ett kontinuerligt problem har varit att hitta en fungerande mediagrupp. Vart och vartannat mediamöte har handlat om hur vi ska hitta en fungerande grupp. Det har varit påfrestande i och med att det har dragit ut på tiden så pass mycket samtidigt som det varit ett prioritetrat arbete. Några har därför fått arbeta ofrivilligt med mediaarbetet. Det politiska stödarbetet har varit aningen luddigt och inte riktigt kommit igång som önskat. Det finns mycket att göra och utveckla för denna verksamhet. Det kan bero på bland annat: för allmän beskrivning av uppgiften (skulle behövt presiceras, fokuseras), det är för stort för en person och någon grupp har inte bildats, övriga uppgifter har "tagit över" denna funktion, nytt tänkesätt/perspektiv inom plogbillsrörelsen som kanske behöver ett par år för att mogna. Medverkandet i och hanteringen av "Reportrarna" måste nog kallas en flopp. Till skillnad från TV4 -reportaget så sköttes detta ganska dåligt av någon anledning. Kanske var det en av anledningarna till att själva reportaget blev så dåligt sedan. Det har varit mycket svårt att skapa engagemang och "få publicitet" för denna aktion. Jag upplever det om vi har fått jobba i ganska hård motvind. Jag tror det kan beror på; att det ligger långt bort (fysiskt och i folks medvetande - England), att det handlar om kärnvapen (det är väl alla emot , särksilt svenskar) och att aktionen genomförts i en period av allmänt låg energi (och desorientering?) inom Svärd till plogbillar. Som jämförelse kan nämnas att kring rättegången för plogbillsgruppen Avrustning för Fred skapades ett ganska stort engagemang/publicitet nästan av sig självt. Förutom för det personliga stödet har det varit mest män som huvudsakligen varit aktiva. I åtminstone ett sammanhang har detta varit "avskräckande". Själva uppdelningen i olika arbetsområden (pesonligt-, ekonomiskt-, media-, politiskt stöd) har varit lite knepig. På många sätt har det varit bra i och med att en stor självständighet funnits. Men koordineringen har en del kvar att önska. Men framförallt har sammanhållningen inte varit den bästa i det här systemet. De flesta har nog känt sig som isolerade celler i en diffus större grupp. Bildandet av Brödet Jäser var ett måste, men samtidigt var det mycket av en papperskonstruktion då exempelvis beslutsordningen inte klargjorts.
|